Afl. 43: Zijn werkgevers aansprakelijk voor blootstelling aan asbest?

Met: mr. dr. Yvonne Waterman, aansprakelijkheidsjurist bij Waterman Legal Consultancy.

In deze aflevering praten wij met mr. dr. Yvonne Waterman, gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en met name asbestkwesties. Yvonne is ook de oprichter van het European Asbestos Forum. Wij gaan het hebben over asbestgerelateerde ziekten en de aansprakelijkheid van de werkgever. Hoe zit het precies met het aantal dodelijke Nederlandse asbestslachtoffers? Wat zijn de juridische kaders van werkgeversaansprakelijkheid en asbest? En hoe zit het met de bewijslast bij beroepsziekten? Tot slot praten wij over verjaring in asbestzaken: Hoe gaat de rechter daarmee om? Dit en nog veel meer in deze aflevering van AboutLaw.

—-

Interessante publicatie: de bron voor ‘ruim 4.600’ slachtoffers is te vinden via deze LINK. De statistische data staan in een bijlage van deze publicatie. 

Relevante uitspraken:

ECLI:NL:HR:2000:AA8369 (Unilever/Dikmans)

ECLI:NL:HR:2013:BZ1717 (SVB/Van de Wege)

ECLI:NL:HR:2013:BZ1721 (Lansink/Ritsma)

ECLI:NL:HR:2000:AA5635 (Van Hese/De Schelde)

ECLI:NL:HR:2018:536 (Badmeester)

—-

Klik hier voor onze Vriend van Show pagina en laat daar een bericht voor ons achter met jullie vragen en/of opmerkingen over deze aflevering.

Disclaimer: AboutLaw en sprekers doen altijd hun uiterste best om een zo volledig, actueel en juist mogelijk beeld te geven van het recht. Toch kan het voorkomen dat de informatie op de website en in de podcast niet volledig of correct (meer) is. AboutLaw podcast is bedoeld voor juristen en het is aan hen om zelf de volledigheid, actualiteit en juistheid van de aangeboden informatie te verifiëren.

Foto: Jennifer Beebe via Pixabay