Afl. 15: Marktverstoring door de overheid & de grenzen van het mededingingsrecht

DATUM OPNAME: 10 mei 2019. Het is historisch niet ongebruikelijk dat overheden zich op markten begeven, maar dat doen ze traditioneel t.b.v. publieke dienstverlening. Het (alleen) nastreven van aanvullende inkomsten door overheden is een relatief nieuw fenomeen. Vanwege diverse concurrentievoordelen van overheden (lagere kapitaallasten, beschermd tegen faillissement, etc.) kan dit zeer marktverstorend werken. Toezichthouders blijken echter beperkt in staat (of niet bereid) om te handhaven tegen overheden.

Wij praten in deze aflevering van AboutLaw met Dr. Jasper P. Sluijs over dit boeiende fenomeen. Jasper is universitair docent & onderzoeker aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt marktverstoring door de overheid en zal in deze aflevering zijn onderzoek op dit vlak verder toelichten.

Dr. Jasper P. Sluijs is universitair docent binnen de vakgroep Economisch Publiekrecht aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Utrecht. Zijn expertise ligt op het gebied van mededingingsrecht en regulering van markten. Jasper behaalde in 2012 zijn PhD cum laude aan Tilburg Law School, en was daarvoor als Fulbright Scholar verbonden aan Georgia Institute of Technology en the University of Pennsylvania. Na zijn promotie werkt hij 5 jaar in de praktijk, en adviseerde cliënten over de implementatie van EU recht, alsmede regulerings- en compliancevraagstukken in diverse markten, zoals zorg, spoor, telecom en tech.

Links naar de artikelen van Jasper: working paper & LinkedIn blog.

Afbeelding van Fund Matter via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *