Dr. José Plug is universitair docent en onderzoeker bij de vakgroep Taalbeheersing, Argumentatietheorie en Retorica van de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek is vooral gericht op juridische argumentatie. José is gepromoveerd op het proefschrift In onderlinge samenhang bezien. De pragma-dialectische reconstructie van complexe argumentatie in rechterlijke uitspraken (2000) en is co-auteur/redacteur van onder andere Argumenteren voor Juristen (1996), Gewogen Oordelen (2012) en Legal argumentation and the Rule of Law (2016). Voorheen was zij als docent en onderzoeker verbonden aan de juridische faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In deze aflevering van AboutLaw praten wij met Dr. José Plug, universitair docent en onderzoeker bij de vakgroep Taalbeheersing, Argumentatietheorie en Retorica van de Universiteit van Amsterdam, over juridische argumentatieleer. Waarom moeten juristen zich verdiepen in de argumentatieleer? Zouden juristen hun vak beter uitoefenen als ze theoretisch beter onderlegd zouden zijn? Hoe kun je effectiever argumenteren? José vertelt ons ook over haar artikel over retorische vragen als wrakingsgrond voor rechters en of Nederlandse rechters hun vonnissen voldoende motiveren. Dit en nog veel meer in deze aflevering van AboutLaw.

Dr. José Plug is medeorganisator van het congres Legal Argumentation: Reasoned Dissensus and Common Ground dat zal plaatsvinden op 25 en 26 juni 2020 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Geïnteresseerden kunnen zich voor dit congres opgeven via: http://legalargumentation.com/

Artikel van José: Retorische vragen van de rechter als wrakingsgrond (Tijdschrift voor Taalbeheersing), 2019

De link naar de blogpost op de website van de Beroepsopleiding van Advocaten met als titel: Onbekend met ethos, pathos en logos? Dan ben je een slechte advocaat!

Disclaimer: AboutLaw en sprekers doen altijd hun uiterste best om een zo volledig, actueel en juist mogelijk beeld te geven van het recht. Toch kan het voorkomen dat de informatie op de website en in de podcast niet volledig of correct (meer) is. AboutLaw podcast is bedoeld voor juristen en het is aan hen om zelf de volledigheid, actualiteit en juistheid van de aangeboden informatie te verifiëren.

Foto van deze aflevering door Donovan Reeves op Unsplash.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *